Szukaj

Wizyta w fabryce sera Dalrtit Mercadal

Aleksandra, 3 marzec 2020
Wizyta w fabryce sera Dalrtit Mercadal

Jak co roku w trakcie urlopu pojechaliśmy odwiedzić jednego z naszych dostawców. Tym razem wybraliśmy się na niewielką wyspę należącą do Belearów, Minorkę, aby przekonać się na czym polega sekret ich pysznego sera, Mahon (D.O.). Dowiedzieliśmy się, że wysoka wilgotność wyspy powoduje dużą ilość zasolonej rosy na trawie, którą cały dzień zajadają tamtejsze krowy. Faktycznie, jednym z głównych widoków na wyspie są ciągnące się zielone pastwiska wypełnione stadami krów, które trudno nam było zliczyć. Właścicielka fabryki, Ageda, ugościła nas pysznym śniadaniem degustacyjnym w swoim domu, gdzie mogliśmy skosztować sera dojrzewającego aż 2 lata. Intensywny smak i zapach skradł nasze podniebienia. Krótka wizyta w fabryce pozwoliła nam zrozumieć jak odbywa się produkcja sera. Według Agedy pracę tę najlepiej wykonują mężczyźni, ponieważ mają więcej siły w ściskaniu twarogu. Dobrze ściśnięty twaróg gwarantuje charakterny ser o intensywnym smaku i idealnej konsystencji.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów