Oliwa i oliwki

Oliwa z oliwek to kolejny składnik codziennej diety śródziemnomorskiej, który ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz urodę. Pochodzenie oliwy z oliwek sięga 4000 lat p.n.e. kiedy kraje takie jak Palestyna czy Indie stosowały ją jako lekarstwo lub kosmetyk do nawilżania skóry.

Oliwa z oliwek jako główne źródło tłuszczu w diecie śródziemnomorskiej wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób układu krążenia, otyłości, czy cukrzycy.

Ciekawostką jest, że oliwa z oliwek o ostrym smaku jest zdrowsza, ponieważ ma wysoką zawartość pierwiastków przeciwutleniających.

Oliwa z oliwek i oliwki to kolejne produkty, dzięki którym możemy poznać jak bardzo różnorodna jest kuchnia hiszpańska. Rozmaitość smaku i aromatu jest tak duża jak lista rodzajów oliwek… Picual, arbequina, hojiblanca, czy manzanilla, to tylko kilka z nazw szczepów tego zielonego owocu, nie wspominając o niekończących się pomysłach na zaprawy dodające każdej z oliwek unikatowego smaku.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 12

Scroll to Top