Wędliny

Przedstawiamy najlepsze produkty hiszpańskiego regionu Extremadura: dojrzewające wędliny iberyjskie.

Napewno większość z Was słyszała o paprykowej kiełbasie chorizo lub żołędziowej szynce jamon iberico, a także o Wasze uszy otarły się ciekawostki z życia czarnych świń iberyjskich, które w odróżnieniu od hodowlanego bydła spacerują swobodnie w lasach dębowych, gdzie żywią się głównie żołędziami.

To właśnie ich dieta oraz czas spędzony w ruchu powoduje, że mięso czarnych świń iberyjskich uznane zostało za źródło podstawowych składników odżywczych w zróżnicowanej diecie. Oprócz wysokiej zawartości potasu, magnezu, fosforu, oraz cynku mają dużą ilość nienasyconych tłuszczów, które są wysoce zalecane do utrzymania prawidłowej masy ciała oraz kontroli ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.

Oprócz walorów prozdrowotnych nie należy zapomnieć o ich wyjątkowym i charakterystycznym smaku. Wyczuwalnie orzechowy aromat oraz porządnie doprawione mięso podczas procesu dojrzewania pozbawione jest wilgoci a w efekcie końcowym otrzymujemy esencjonalny wyrób wędliniarski, z silnie skoncentrowanym smakiem szlachetnego mięsa.

Wyświetlanie 1–16 z 18 wyników

Scroll to Top